fredag 11 november 2011

Omsorg – Vård på bättre villkor

I två inlägg har jag behandlat huvudproblemet i vård och omsorg nämligen avsaknaden av hälsoekonomiskt tänkande. På det området finns mycket att göra. Kvalitetsjusterade levnadsår, eller QALY är ett mått med vilket man kan jämföra olika medicinska insatser mot varandra. Detta är ett bra instrument. Men här har vi ett problem. Äldrevårdens insatser är inte särskilt väl beskrivna i underlaget. Men det är absolut inget hinder. Det är bara att sätta igång och komplettera detta och det kan göras på nationell basis.

Idag tänkte jag dock att ge mig på nästa stora brist det vill säga avsaknaden av leantänkande. Lean är ett synsätt hur man i en organisation hanterar resurser. Målet med Lean är att hitta och ta bort sådana förhållanden i en produktionsprocess som inte skapar värde för slutkunden, eller annorlunda uttryckt - Mer produktion för mindre arbete.

Inom landstingsvärlden tror jag det är både möjligt och lämpligt att arbeta med leantänkande. Visst brister det hälsoekonomiska tänkande i sjukvården, men det bör inte lägga oöverstigliga hinder i vägen för att se på och förbättra olika produktionsprocesser med hjälp av Lean. Man kan nog arbeta med både hälsoekonomi och Lean samtidigt.

Men när vi kommer till den kommunala nivån blir jag mera tveksam, kan man så där rakt upp och ner utveckla äldreomsorgen och den kommunala sjukvården. När hela verksamheten är så felorganiserad från början. När det inte är ordning på de övergripande strukturer, lönar det sig då att arbeta med produktionsprocesserna? Ja, inte vet jag. Kanske, men det är liksom att börja i fel ända.

Det klokaste man skulle kunna göra med äldreomsorgen är att ta ett rejält utredningstag och sedan organisera efter ett hälsoekonomsikt tänkande. Därefter kan man klämma i med leantänkande på de olika produktionsprocesserna. Då skulle samhället få ut mycket mer verksamhet för de insatta resurserna. Till patienternas fromma! (Och till en lägre kostnad)

Inga kommentarer: