fredag 2 juli 2010

Äldreomsorg - Radioprogrammet Da Capo

Idag blir det en kort reflexion om radioprogrammet Da Capos i P4. I Da Capo serveras svensk underhållning från ”gamla” tider före 1960. Programledare är Anders Eldeman som väljer musik med mera från grammofon, revy, film och operett. Sändningstider är söndag kl 21 – 22 med repris påföljande lördag 06.00 – 07.00.

Da Capo är ett jättebra och uppskattat program, och som förstås har många äldre lyssnare. Men min fundering gäller inte innehåll utan sändningstiderna. Har programmakaren aldrig satt sin fot på ett äldreboende? Eller besökt en äldre person (med hemtjänst) i hemmet? Många potentiella lyssnare sover gott kl. 21.00 på kvällen eller i vart fall är på väg att lägga sig. Och en repris supertidigt en lördagsmorgon är inte heller någon kioskvältare. Nej, lite större respekt för lyssnarna får man hoppas på framöver. Lägg åtminstone den ordinarie sändningen kl. 20.00 och reprisen kl. 08.00. Vågar man tro på en framtida ändring?

7 kommentarer:

Anonym sa...

Lyssnar själv på detta iövrigt bra program, håller med om dessa knastider. Är f.ö en kulturgärning med dess låtskatt och minns jag rätt hette da capo innan "skivor från vetlanda". Varför inte lägga programmet vid trehugget, då det ofta är fika på bl.a våra äldreboenden. Skulle bli lite som skivor till kaffet, tyvärr ett annat bra program som lagts ner och som sändes nångång efter lunch.

Sten sa...

Hej Jimmy, visst är det märligt med sändningstiderna! Klockan femton vore alldeles utmärkt, åtminstone för en av sändningarna.

Suecae Sounds sa...

Alternativet är att låta någon datakunnig i personalen spela upp podradion vid lunchtid. Det kan nog ge lite extra glädje vid matborden.

Sten sa...

Tack för inlägg. Utan tvekan en lösning, som kanske är bra i många fall. Nackdelen är att den bygger på det kollektiva tänkandet. Man ser inte äldre som enskilda individer med egna behov. Och den gamle i som bor "i sitt gamla hem" med hemtjänst har inte susning vad podradio är!

Gunilla Arneström sa...

Jag tycker också det är synd,med de dåliga sändningstiderna.
Jag hade ev. tänkt att spela upp genom LAP-toppen på arbetet.Då jag veta att hyresgästerna på äldreboendet jag är chef uppskattar musiken Tyvärr går det inte ljudet är inte tillräckligt bra för lyssnande.på grund av hörsel. Pod-radio vet inte så många vad det är och knappt bättre ljud genom det. Jag har skickat mail till Sveriges radio med fråga om sändningstiderna,än har de inte svarat.Ibland kan man fråga sig vem vänder sig programmen till,med så udda tider

Sten sa...

Hej Gunilla, ja tiderna är något udda, det må man säga. Men vi får hoppas det ordnar sig när Sveriges Radio lägger ny tablå. Rimligen borde man göra något åt saken. Många måste, på olika sätt, har framfört "klagomål"

Ober35 sa...

Det finns många sätt för Sveriges Radio att visa, att man tycker att ett program inte är så viktigt: Man kan sända det på mindre attraktiva sändningstider och sända repriser hela sommaren. Som i fallet Da Capo.
Man kan i TV under sommaren också sända gamla repriser av gudstjänster på söndagarna.
Man har ju ett Public Relation-ansvar.............
Kommentarer överflödiga.