fredag 20 augusti 2010

Omsorg - Låt pensionärerna få åka gratis i kollektivtrafiken

I många länder såsom England, Ungern med flera åker pensionärerna gratis på stadsbussar och spårvagnar. Tänk om vi kunde ha en så fin ordning i Sverige också. Med stora vinster för miljön, de äldre hälsa, olycksstatistiken och färdtjänstbudgeten! Eller ännu bättre tänk om alla pensionärer kunde få åka gratis i all kollektivtrafik.

För ett antal år sedan var frågan uppe till livlig debatt. Men nu verkar den vara närmast stendöd. Inget parti eller handikapporganisation visar något intresse. Möjligtvis kan man ibland se och annan insändare. Synd att intresset är så svagt. För det finns nog ingen fråga eller snarare lösning som har så många positiva effekter som denna.

Låt som en inledning, pensionärer och personer med funktionsnedsättningar få åka billigare och helst gratis när det är lågtrafik. Till gagn för alla. Pensionärerna med flera blir glada. Hälsan bättre. Sjukhuskostnaderna minskar. Kollektivtrafiken får ett bättre utnyttjande. Och belastningen på miljön minskar. Samhället får lägre färdtjänstkostnader. Det finns bara vinnare. Vågar man hoppas på en framtida svängning av intresset?

2 kommentarer:

Suecae Sounds sa...

Delar din uppfattning. Gratis kollektivtrafik har såpass många vinster, både sociala och miljömässiga att jag anser att det bör införas över hela fältet. Det finns ju politiska krafter som verkar, eller har verkat för detta. Men tyvärr har det inte fått så stor spridning i Sverige.

Sten sa...

Hej Suecae Sounds, tack för synpunkter. Visst borde man ordna gratis kollektivtrafik för vissa grupper. Jag vet att i någon kommun har man infört ett sådant system för pensionärer över 75 år med flera grupper. Och det verkar att fungera bra.