fredag 1 januari 2010

Gott Nytt År - 2010

GOTT NYTT ÅR

Bäste läsare – hoppas att år 2010 blir ett bra och framgångsrikt år för Dig. Med ett gott innehåll i både yrkeskrav och privatliv.

Sannolikt kommer jag under året att göra viss ändring i min blogg. I inläggen kommer jag någon gång emellanåt att kommentera sådant som är aktuellt i samhället just då när det gäller omsorgsfrågor.
I övrigt blir det som vanligt - egna reflektioner och spegling av erfarenheter.

2 kommentarer:

Sara sa...

Skulle gärna se ett inlägg om upphandlingen av vård och omsorg som påbörjats i vissa kommuner och sakta men säkert sprider sig i landet.

Sten sa...

Hej Sara, tack för ditt inlägg. Jag har behandlat frågan i några tidigare inlägg, men det finns mycket mer att säga i denna del.

Jag är för kvalitet, utveckling, effektivitet, valfrihet och brukarinflytande. Och i många kommunala äldreomsorgsverksamheter kan man inte säga att dessa aspekter står högt i kurs. Det behövs en mångfald. Men som de privata utförarna hitintills skött sina uppdrag på några håll här i landet förskräcker spåren. Frågan blir också lätt politiserad. Men jag lovar att återkomma.

Ett stort problem är att kommunerna upphandlar de privata entreprenörerna att utföra vården och omsorgen under viss tid. När perioden är över kan uppdraget gå till någon helt annan. Det betyder att en privat utförare inte kan vara långsiktig i sina satsningar.

Kanske det vore bättre om vi hade en friare etablering och helt lät den enskilde själv välja. Då skulle vi få en sundare verksamhet där man konkurrerade med just kvalitet och effektivitet. Men som sagt jag återkommer om och när tankarna klarnar.