fredag 4 februari 2011

Äldreomsorg – Om sommaren kommer de och vitaliserar

De kommer om sommaren alla de som bryter mot äldreomsorgens tysta koder. De är piercade och tatuerade, och klär sig i linnen och shorts. Håret kan stå åt alla håll med de mest skiftande kulörer. Men de är charmiga i sin ungdomliga frihet och friskhet.

Många vårdtagare kan bli överraskade när den nya unga sommarvikarien introduceras. Vikarien står i absolut kontrast till den ordinarie och många gånger äldre personalen. En och annan brukare kan känna lätt oro inför situationen – hur skall detta gå? Inte kan väl denna märkliga unga människa kunna hjälpa mig på ett bra sätt? Hur ser hon eller han ut? Jag har aldrig sett dess like. Kommentarerna är många till den ordinarie personalen inför semesterperioden. Kan jag få byta om det inte fungerar?

Men det behövs bara ett eller två besök, sedan tar vårdtagaren den unga människan till sitt hjärta! Det går nästan inte att stå emot dessa glada, pigga och livsbejakande unga personer. De lever i nuet och har många fria tankar om liv och arbetsliv. Och vitaliteten smittar snabbt av sig på vårdtagaren som oväntat börjar tala om sin ungdom på ett sätt som man aldrig gjort tidigare. Brukaren har funnit en själsfrände. Det visar sig att den gamle mycket väl kan känna igen sin ungdoms tankar i vikarien värld. De har mycket att tala om och framför allt vikarien tar sig tid att prata. Jag skriver det en gång till - Vikarien tar sig tid att prata Det handlar inte längre om att få eller ge vård. Man talar som jämlikar i mötet och om uppgifterna. Och man hjälps åt att ordna allt på bästa sätt.

När semesterperioden närmar sig slutet kommer saknaden. Kommer du nästa år också? Jag säger helt kort. Tack alla ni ungdomar som om sommaren med värme och glöd kommer och livar upp äldreomsorgen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja det är så rätt så, bor själv på ett äldreboende någonstans i skåne, sommaren är härlig på måmga sätt bla så kommer de omnämda ungdomarna för att jobba vilket gör att vi lever upp igen,vi som bor här o de vill värkligen jobba det är ju självalt för dem, en del av den fast anställda personalen går ju hit av tvång verkar det som hur är de att ha att göra med då tror ni, hoppas jag lever till sommaren så att jag får träffa vikarierna igen. kan tyvärr inte avslöja vem jag är. TACK GUD FÖR VIKARIERNA DE ÄR UPPSKATTADE.

Sten sa...

Hej och tack för din kommentar. Jag förstår att du inte kan sätta ut ditt namn eller så. Det är tråkigt det skall vara så, men som omsorgstagare är man i beroendeställning. Men kul att du också tycker om ungdomarna. De är fantastiska.