tisdag 24 juni 2008

Äldrevård: Hemtjänst som delad entreprenad

Hemtjänst som delad entreprenad - kan det vara något? I vissa kommuner har utvecklingen inom hemtjänsten inneburit att verksamheten alltmer fragmenterats. Viss personal sköter omsorgen, annan personal sköter servicen, en tredje grupp sköter sjukvården och en fjärde sköter mathållningen och en femte gör något annat. Vi har fått en specialisering och en uppdelning i tjänsteutförandet. En berättigad fråga är varför? En sak kan omedelbart slås fast - Förändringen har inte sitt ursprung i önskemål från de äldre. Brukarna lyfter i undersökning efter undersökning fram behovet av kontinuitet. Man vill ha ett begränsat antal människor omkring sig och man vill ha besök av samma människor i största möjliga utsträckning. Så det måste vara något annat som driver på. Men vad?

Även jag är som sagt undrande inför utvecklingen. Det verkar som om det är samhällsandan som driver på; förändringen är en nymodighet som ligger i tiden. Eller kanske det handlar om lite svagare ledarinsikt eller företagskunnande. Måhända chefer och beslutsfattare inom kommunerna också tror att man följer industrins och näringslivets principer. Men så är i allmänhet fallet nog inte - varken inom den mekaniska delen eller på byggsidan.

Det bör noteras att byggindustrin sedan länge i princip övergivit delad entreprenadform. Gränssnittsproblemen var för stora. Uppkomna fel och problem hade ingen ägare och ingen tog ansvar för helheten och nödvändiga åtgärder. Ansvaret åvilade alltid någon annan. I vart fall ingick ett fel aldrig i min entreprenad. Och skulle det ingå fick det bli mot extrafaktura!

Man behöver inte göra några större räkneövingar för att inse att vid en allför uppsplittrad hemtjänstverksamhet går mycket av den vårdnära tiden åt till förflyttningar och till ställtid. Dessutom skapar den bristande kontinuiteten oro hos brukarna, vilket i sin tur i slutändan bygger på den ogynnsamma kostnadsbilden. Både mål och aktivitet för hemtjänsten borde vara densamma - Bra kontinuitet!

Inga kommentarer: