måndag 22 september 2008

Hjälpmedel: Nej, inte nu igen. Inga fler avtal tack!

Så har Hjälpmedelsinstitutet (HI) på uppdrag av Sveriges Kommuner och Landsting utrett frågan om vilka principer som bör gälla för att funktionshindrade skolelever skall får de hjälpmedel de så väl behöver. Resultatet redovisas i rapporten - Vems är ansvaret för hjälpmedel i skolan? Utredningen anser att kommuner och landsting skall sluta avtal om hur ansvaret och därmed kostnaderna skall fördelas.

Var det någon som kände igen greppet? Känns inte lösningen igen från arbetstekniska hjälpmedel? Känns inte greppet igen från samverkan mellan landsting och kommun ifråga om sjukvård för de äldre? Och hur fungerar detta i praktiken - Inte alls bra, är det enkla svaret.

Det är nog så bra med högstämda ord om samverkan och avtal. Men bäst är en tydlig lag med ett enhetligt och odelat ansvar. Låt oss slippa fler omöjliga kompromisser inom vård och omsorg. Utredarna som lägger detta tillrättalagda förslag måste befinna sig på mils avstånd från verkligheten. De har säkert inte en aning om hur mycket det sammanträds i omsorgssverige för att klara ut och tolka alla avtal och fixa all samverkan. När avtalen väl är skrivna läggs all kraft ner på att övervälla kostnaden på den andra parten. Tidsåtgång och effektivitet är inget man tar hänsyn. Brukaren är det som vanligt ingen som tänker på!

Jag ber till högre makter - genomför inte detta förslag. Lägg hela ansvaret på en av parterna istället.

Inga kommentarer: