måndag 8 september 2008

Äldrevård: Teknikintresset inom äldreomsorgen måste öka

Teknikfientlighet inom äldreomsorgen måste bort! Ibland kan man undra varför äldreomsorgen har så svagt intresse för utvecklingsfrågor. Teknikframstegen är ganska små när det gäller att underlätta det dagliga arbetet eller att ge kunder och anhöriga bättre service.

Visst finns det datoriserade planeringssystem för den dagliga verksamheten, visst finns det program för att effektivisera transporterna, visst finns det olika lösningar på nyckelhantering, visst finns det liftar mm. Men det mesta går trots allt till som det alltid gjort. Det finns ingen inneboende efterfrågan på nya lösningar. Ja, jag vågar påstå att det finns en teknikrädsla i äldreomsorgen som i mångt och mycket liknar den rädsla som på 1900-talets början fanns för grävmaskiner inom byggbranschen.

Ta en jämförande blick på sjukvården. Här finns inte samma teknikrädsla. Här finns en ständig efterfrågan på den modernaste utrustningen och de nyaste prylar. Men det finns också en vilja att underlätta för kunderna. På många ställen kan du förnya dina recept via internet. Du kan också beställa till hos läkare, sjukgymnaster mfl. Det finns en pågående utveckling.

Men hur ser det ur inom äldreomsorgen. Det finns olika utvecklingscentra som driver på och tar fram produkter, men inte kommer de i någon större tillämpning. Cheferna åker omkring på den ena mässan eller utställningen efter varandra, men sen svalnar intresset. Varför? Är det fel på cheferna inom den kommunala äldreomsorgen som inte förstår att ta tag i utvecklingsfrågorna, eller vad handlar det om.

Ett område som borde utvecklas är anhörigstödet. Tänk så lätt det skulle vara att skapa en tryggt internetbaserat informationssystem för de anhöriga. Men en sådan tillämpning verkar att vara långt borta. Utöver några enstaka försök i den riktningen finns idag inget bra system att tillgå.

Om vi skall få företag mfl att våga satsa på produkter inom äldreomsorgen måste kommunerna ta sig i kragen och börja visa teknikintresse. Man måste kliva ner från sina höga hästar och börja delta i utvecklingen. Lär av landstingen som kan det här med utveckling av medicintekniska produkter. Nästa tjänsteresa kanske kan förläggas till det egna landstinget?

Inga kommentarer: