måndag 29 september 2008

Äldrevård: Sjukvårdskompetensen måste öka i äldreomsorgen

Det är med ledsnad man kan konstatera att äldreomsorgen med åren fått en allt sämre medicinsk situation och support. Det är knappt man vill tro att utvecklingen har gått bakåt. Förr när vi hade en uppdelning mellan omsorg och vård, dvs skilda uppgifter för kommun och landsting, då hade åldringsvården kvalificerad medicinsk personal i form av specialutbildade läkare och sjuksköterskor.

Numera har vi en mischmasch av ansvar och genomförande och där vårdtagarnas sjukvårdsbehov bollas runt och alla inblandade parter lovar runt och håller tunt. I väldigt många kommuner är det faktiskt så att vårdtagarna, som finns i hemmen och har hemtjänst, praktiskt taget aldrig kommer i kontakt med en läkare. I bästa fall kommer det hem en sköterska från kommunen och gör en tillsyn och bedömning. På detta underlag sker sedan medicineringen. Och sköterskan har inte som förr, en gedigen kunskap i geriatrik och kanske tom i gerontologi.

Men är det inte bättre på de särskilda boendena, kan man undra? Abslout inte, säger jag, snarare tvärt om. En vårdtagare på ett särskilt boende har inte den minsta möjlighet att handla efter eget huvud. Han eller hon är i varje stund beroende av att sköterskan tar kloka beslut. Och besluten är egentligen bara av två slag. Antingen sätts det in någon ny medicin eller så åker vårdtagaren med ambulans till akuten. Läkarbedömning mellan pillret och ambulansen existerar inte i verkligheten. Läkarna visar sig sällan eller aldrig på boendena. Och om så sker finns det inte tid för patientkontakt. På två timmar skall läkaren ta hand om 35 patienter.

Trots sina brister fungerar sjukvården "bäst" så länge du som vårdtagare bor hemma och har hemtjänst. Så länge du bor hemma kan anhöriga hjälpa dig till läkare på vårdcentralen, sjukhuset eller annan instans.

Det mest korrekta ordet för att beskriva de äldres möjlighet till att få tillgång till uppdaterad kunskap i tillämpad hälso- och sjukvård är - Skamligt. Och det är en skandal att missförhållandena får fortgå år efter år, Ja, decenier efter decenier. Kom inte och säg att problemen inte är kända. Utan tvekan är de anställda inom äldrevården underkunniga om situationen. Likaså vårdtagarna och anhöriga. De enda som vägrar inse problemen är förtroendemännen, högre chefer och de statliga tillsynsmyndigheterna, som i detta fall bildar en ohelig och olycklig allians. Gör något och gör det fort.

Undrar du vad som skall göras? Se till att vi en huvudman för sjukvården eller en återgång till det som gällde före den s.k ädelreformen.

Inga kommentarer: