måndag 13 oktober 2008

Äldrevård: Regler behövs

Jag brukar förespråka att regler behövs inom äldromsorgen. Av detta skall inte dras den snabba slutsatsen att regler och social kontroll är viktigare än social förståelse. Men i den praktiska tilämpningen behövs vissa ramar och regler. Annars spårar verksamheten lätt ur. Det är chefens uppgift att se till att nödvändiga regler finns.

Än en gång! Människonära verksamhet kan inte bedrivas utan informella förfaringssätt. Det är i interaktionen mellan vårdpersonalen och vårdtagaren som innehållet i tjänsten skapas. Men informella förfaringssätt utan regler skapar sina egna regler. Exempel på vilsekomna egna regler kan iakttagas vid personalkonflikter och vid vanvård inom äldreomsorgen. Man lägger vårdtagarna kl 14.00 för det passar bäst med hänsyn till kafferasten. Eller kan reglerna vara att likna vid lösa boliner och då glömmer man att ge vårdtagarna sin medicin eller så till och med glömmer man vårdtagaren helt och hållet.

Följande förenklade exempel visar vad jag menar. Ge fem personer såg, hammare och några bräder och be dem bygga var sitt "Dockhus". Garanterat kommer resulatet att bli fem ganska olika lösningar. Resultaten är en följd av varje persons fria tolkningar. Ge alla en ritning och sannolikheten ökar för att resultatet blir ganska lika. Frihetsgraderna i tillämpningen nödgades hålla sig inom vissa ramar.

Förhållandet är lika inom äldreomsorgen. Det finns alltid en överensstämelse mellan sociala aktörer och deras handlingar å ena sidan och den scen på vilka de verkar å andra sidan. Och chefen får inte fly från sitt "regi-ansvar". Det behövs regelverk och det behövs en synlig och intresserade chef som vågar att vara chef. Och som skall tillåtas vara chef!

Inga kommentarer: