fredag 6 mars 2009

Äldrevård: Besparingen som kom av sig för alltid

Det här året kom besparingsåtgärderna ovanligt tidigt. Nämnden tog beslutet, i full enighet, redan i maj. Mera normalt hade varit vid augustimötet. Åtgärderna var de sedvanliga – anställnings-, vikarie-, övertids-, utbildnings-, kostnads- och resestopp mm och mfl inskränkningar.

Alla åtgärderna var sedan många år kända och väntade av personalen. De som överraskade detta år var den snara tidpunkten – maj månad. Detta innebar att inte bara sommarscheman påverkades utan vad än värre var midsommarfirandet - inte främst personalens utan de boendes. I år fick det inte hållas några midsommarfester eller göras några andra midsommaråtgärder överhuvudtaget. Detta hade nämnden uttalat och beslutat i sin upphöjda klokhet.

På ett särskilt boende hade man haft midsommarfirande sen mer än tjugofem år tillbaka enligt en enkel men mycket uppskattad modell. Den viktigaste beståndsdelen var gemenskapen mellan alla i huset – personal och brukare. Man åt, man sjöng, man skrattade. Hela året såg man fram mot de två timmar som midsommarfesten varade. Men så nåddes man av besparingsbeskedet. Personalens humör sjönk som en sten i vattnet. Efterhand tog också brukarna till sig verkligheten. Förstod gjorde man förstås inte.

Men skam den som ger sig. Ganska snart började personalen och brukarna att formera sina motkrafter. Kort sagt, man gav fan i nämndens beslut. Alla ställde upp gratis och alla fick bidra med några kronor till maten. Dessutom bjöd man in sponsorer som höll med läsk mm – ICA-handlaren och bensinstationen. Den lokala tidningen bjöds in och därtill nämndens alla ledamöter inklusive suppleanter. Nämnden var behärskat entusiastisk till inbjudan tills man fick klart för sig att också media var inbjudna. Likaså var sociala enheten på länsstyrelsen och det lokala pensionärsrådet inbjudna.

Nu startade en process som gick ut på att nämnden gled undan från sitt beslut. Man förklarade att förvaltningen hade överreagerat på nämndens beslut. Det var aldrig meningen att enkla midsommarfiranden skulle ställas in, bara de som var dyra och påkostade. Fast några sådana förekom inte. Nämndens beslut tolkades i efterhand vara preventivt för att motverka framtida kostnadsökningar. Så det skulle inte tillämpas nu, bara i framtiden.

Nåja, midsommarfesten avlöpte väl, även detta märkliga år - både på det aktuella boendet som på alla andra boenden i kommunen. Jodå, midsommarfirandet hålls än idag som traditionen bjuder. Några fler kraftfulla nämndsbeslut rörande midsommarfirande har inte setts till! Det olycksaliga beslutet vill man i nämnden idag inte kännas vid. Ibland är det bra med lite olydnad eller handlar det bara om sunt förnuft?

Inga kommentarer: