fredag 25 november 2011

Funktionsnedsättning – Musik och tal ger problem

Det är inte alla förändringar som gör det lättare för personer med funktionsnedsättningar. Idag tänkte jag ta upp kombinationen tal och bakgrundsmusik i teve och radio. Något som ökat kraftigt de senaste åren. I de flesta teve och radiokanaler är det numera vanligt att talade inslag mixas eller inramas med bakgrundsmusik eller effektljud. Det är flashigt och säkert från vissa utgångspunkter både kommersiellt och publicistiskt klokt och riktigt, men det är sannerligen till förfång för personer med hörselnedsättning. Ibland kan det vara helt omöjligt att höra vad som sägs. Inte ens bakgrundsmusiken kan man lyssna till. Det vore i alla fall en liten tröst. Nej, det blir bara gröt av alltsammans. Problemen har tilltagit i alla media och kanaler, fast P1 och P2 är än så länger inga stora syndare. Men det är väl bara en tidsfråga. Jag måste också nämna programmet Da Capo i P4 som en god förebild.

När det gäller tevekanaler kan man sätta på texten, när den finns tillgänglig, och på så viss inte förlora alltför mycket talad information. Men det är ingen riktigt god lösning. Ögonen fixeras vid undertexten och så missar man så mycket annat i bilden. Och när det gäller radio är denna hjälp med undertext inte möjlig. Det finns på marknaden också vissa tekniska hjälpmedel som man kan använda i kombination med hörapparat, om man nu har en sådan. Trådlösa system som sänder en signal från TV direkt in i din hörapparat eller så kallade slingförstärkare från teve till hörapparat. Det ät jättefint med alla nya produkter. Men de verkar inte vara riktigt hundraprocentiga. Problem kan kvarstå.

Det man önskar sig är en teknisk lösning där konsumenten själv kan bestämma balansen i ljudet. Då kan personer med hörselnedsättning ta bort bakgrundsljudet och även förstärka de frekvenser som är bekvämast. Men intill dess får vi nog sätta vår tillit till medieföretagen att de i god samverkan med handikappförbunden tar fram en policy eller motsvarande för att nå till en genomtänkt strategi för bakgrundsmusik, effekter med mera allt i syfte att på bästa sätt få kvalitet på mixningen där sådan måste förekomma.

6 kommentarer:

Gunilla Arneström sa...

Jag kan inte förstå vad bakgrundsmusiken har för funktion i ett talprogram ! Antagligen vill varken tv eller radio att vi skall vara intressserade av programmet!Respekten för det programmet eller den som talar/berättar finns inte enligt mig.Undra om den som producerar har tänkt att det skall vara så !Jag har mejlat Svt om problemet,men inget händer,det har ökat istället.Läste häromdagen något inlägg,att effektljuden enbart skulle sändas i en kanal,alltså inte i stereo,då skulle det vara lättare att uppfatta orden.Jag har också upplevt tvärtom,det pratas/refereras ,så jag hör inte musiken tex. till dansen/uppträdandet.Det måste ju ändå var producenten för programmet som har ansvaret eller ?

Sten sa...

Hej Gunilla o tack för inlägg. Ja, frågan om bakgrundsmusik med mera är problematisk. Och den måste lösas snarast.

Det är många, ja allt för många, som har dagliga problem med radiolyssnandetoch tevetittandet. Men ledsamt nog verkar det inte finnas något samhälleligt intresse i denna fråga. Producenterna kan göra som de vill!

Suecae Sounds sa...

Som ljudintresserad och hobbyproducent kan jag säga att den här frågan intresserar mig väldigt mycket. Kort sagt kan man säga att det pågår något av ett ljudkrig där det för en del kanaler och deras ansvariga finns en uttalad vilja att sticka ut så mycket det bara går. Då gäller det förutom att sätta in bakgrundsmusik även att maximera ljudets genomslagsförmåga.

Det har varit väldigt frekvent använt inom reklamfilmen, märk väl skillnaden på reklaminslag på tv och en välljudande film. Men har sipprat ut i andra sammanhang med. Ofta använder man en agressiv ljudförstärkning sant kompression, där all dynamimik (skillnader mellan höga och låga ljudpartier) suddas ut. Allt är lika högt, allt lika intensivt och för sådana som jag blir man lätt utmattad - och då har jag ändå ingen hörselnedsättning!

Hur som helst, tack så mycket för inlägget. Väldigt bra att detta diskuteras. Jag skulle dock vilja hävda att det inte är kombinationen av tal och musik som är det stora problemet, utan snarare hur man går till väga när man väl bestämmer sig för att gifta samman dessa båda uttryck.

/ Robert H

Sten sa...

Hej Robert, och tack för inlägg och för dina insiktsfulla ord om ljudkriget med tillhörande problem.

Jag säger som jag sa till Gunilla ovan - Ledsamt nog verkar det inte finnas något samhälleligt intresse i denna fråga. Vi får hoppas på ett tilltagande engagemang.

Anonym sa...

Hej!
Mycket intressant läsning om musik och tal tillsammans för de som hör dåligt.
Sitter själv i den sitsen och kan omöjligt höra vad som sägs i Da Capo programmet på radion om det spelas musik samtidigt.
Se ett intressant program på tv-n med bakgrundsmusik gör att man inte uppfattar orden som sägs, trots hjälpmedlet slingförstärkare från teve till hörapparat.
Något måste hända så vi som har ett handikapp med dålig hörsel också har möjlighet att kunna höra vad som sägs.
Tack för en fin och läsbar blogg!

Sten sa...

Hej, och tack för din kommentar. Jag har förstått att problemen är stora trots hörapparat och slingförstärkare.

Sen gav du en liten känga åt programmet Da Capo också. Jag lyssnar regelbundet på detta, och har inte upplevt så stora problem. Men det är säkert som du säger att inte ens detta program, som har en stor äldre publik, iakttar elementära programregler.