fredag 16 december 2011

Äldreomsorg – Driv inte individualiseringen för långt

Utvecklingen inom äldreomsorgen gör mig ibland något betänksam. Till exempel finns det idag nya "moderna" korttidsboenden som inte har några gemensamma ytor. De så kallade dagrummen är borttagna. Det finns inga ytor för gemenskap. Istället finn det teve på varje rum. Ja, till och med platteve.

Nästa steg blir väl att de gemensamma rummen som dagrum med mera tas bort från ordinarie äldreboenden. Eller att maten börjar serveras på rummen för alla. Denna utveckling skulle inte förvåna mig ett endaste dugg. Den har förresten redan börjat! Äldreomsorgens företrädare verkar inte förstå att människan är en social varelse. Många äldre vill inte sitta och uggla på sina rum. De vill ut och tala med andra. Vi vill umgås, få intryck, få lära in och ut. Skratta och vara glada i andras sällskap.

Men människan vill också ha sin privata sfär. Men denna får inte överbetonas. Det är så lätt att gömma krassa ekonomiska överväganden i den fina omtanken om den enskilde. I den goda omsorgens namn kan mycket dumt hittas på såsom att gemensamma ytor tas bort så att brukarna inte normalt kan umgås på boendena. Man vill stärka den enskildes boendesituation. Men även den starka fokuseringen på hemtjänsten kan ifrågasättas. Kvarboendeprincipen och Hemtjänsttanken kan drivas så långt att hemmet blir ett fängelse den gamle. Han eller hon träffar aldrig andra personer än vid hemtjänstens minst sagt snabba besök. Av dygnets tjugofyra timmar är den gamle ensam i tjugotre timmar.

Jag har sagt det förr och säger det än en gång – äldreomsorgen måste back to basic. Idag sysslar vi mest med suboptimering av andra faktorer än de som är väsentliga för den gamle. Äldreomsorgen måste byggas upp från grunden, det vill säga utifrån de äldres behov och önskemål.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Äldreboenderna blir mer och mer liknande ett servicehus.
Det är fint att det finns valmöjligheter, varför ta bort detta? Jag ser det så här, tre olika alternativ beroende på bla hur mycket hjälp den äldre behöver:

Hemtjänst- för den som kan och vill fortsätta bo kvar hemma men som behöver lite hjälp i vardagen, på bestämda tider, nångång/några gånger per dag.

Servicehus- Ett hus med lägenheter för äldre. När hemtjänsten inte räcker till är detta ett bra alternativ, samtidigt får den äldre fortsätta att leva ett självständigt liv men vet att personal finns nära tillhands om det skulle behövas.Restuarang finns oftast i huset och eller i närheten där man kan beställa matlådor eller gå till för att sitta och äta med andra äldre om så önskas.Ett hus där hemtjänsten är på plats.

Äldreboende. Egna lägenheter men på en avdelning, gemensamma utrymmen, man äter, tittar på tv och pratar och umgås tillsammans. Bra för den som behöver extra mycket vård och omsorg. Personal är brevid den äldre 24h om dygnet och har oftast en bredare vårdutbildning och erfarenhet. Även bra för den som kanske inte har så mycket männsikor kring sig i sitt liv och som annars skulle riskera att sitta ensam i sina sista levnadsår.

Det fungerar inte riktigt som jag har skrivit. Gamlingar får bo kvar hemma med hemtjänst och sitta ensama i 23h om dygnet(precis som du skrev) för hemtjänst-företaget vill inte förlora kunden därför rekomenderar dem inte en flytt, istället utökar dem med hjälp av biståndsbedämmare besöken något men det blir nästan ingen skillnad för den äldre. Istället för att dem sitter ensamma 23h om dygnet så kanske dem ordnar att dem får ytterligare en timmes hemhjälp dvs den äldre sitter "endast" ensam 22h om dygnet.
Servicehusen ombildas till äldreboenden men då utan gemensamma utrymmen.
Och dem riktiga äldreboenderna som finns kvar serveras maten i den äldres egna lägenhet för det går fortare att lämna maten där än att ta med den äldre ut i matsalen. Kockarna får sluta och köken på äldreboenderna läggs ner, istället lagas maten i ett storkök kanske på andra sidan stan. Den fraktas med bil i lådor och allt för ofta kommer maten inte i tid pga köerna i staden eller vad det nu kan vara. Kockarna som lagar till maten har ingen erfarenhet kring äldre och dess matvanor och dess besvär kring måltider, dem kan laga mat men dem har knappt varit nrheten av en äldre männsika. En tex stekt köttbit till en äldre utan tänder förstår inte kockarna varför detta kan vara ett problem. Matos och bulldoft har helt försvunnit från boenderna. Vart är äldreomsorgen på väg??
Tack för ett intressant inlägg, som du kanske märker har jag arbetat många år inom äldreomsorgen och brinner för det. Man blir ledsen att se att det tyvärr inte utvecklas till det bättre utan till det sämre. Bra att du skriver om dessa saker som sker i äldreomsorgen! Jag tittar gärna in här igen:)

Sten sa...

Hej och tack för ditt kloka inlägg. Det märks att du har kunskap och insikt. Intressant läsning!