fredag 23 november 2012

Äldreomsorg – Vad kan övervinsterna berätta för oss


När vi talar om privat hemtjänst och särskilda boenden kommer nästan alltid riskkapitalbolag och övervinster upp i debatten. Och det är bra. Kvaliteten måste värnas i äldrevården. Dålig verksamhet kan aldrig försvaras. Detta oavsett om det är privata utförare eller offentliga.

Alla de stora drakarnas misstag och missgrep går inte att förringa eller bortförklara, men jag tänkte idag försöka se på saken från en annan synvinkel. Vad kan det offentliga lära av det privata? Och nu tänker du som läsare att missförhållanden är väl inget att ta efter. Och det är förstås sant. Men de privata utförarna visar även på något annat intressant – de är i sina bästa stunder överlägsna de kommunala verksamheterna när det effektivitet, produktivitet, service och brukarinflytande. Tror du inte mig så titta efter i din kommuns olika utvärderingar. Du kommer att bli förvånad hur bra betyg de privata får.

Många av de kommunala verksamheterna fungerar uruselt effektivitetsmässigt och servicemässig. Se bara hur Rut brer ut sig. När det finns alternativ som är billiga och/eller bättre så väljer alltfler att anlita privata utförare. De gamla anger som skäl att nu får jag det som jag vill och det blir bra!

Om vi för stund återvänder till de s.k. övervinsterna så kan de också ses om ett mått på den offentliga verksamhetens ineffektivitet. De kommunala äldrevårdsorganisationerna är så dåligt ordnade, har så dåliga chefer och utgår nästan aldrig från uppdraget att hjälpa och ta hand om de gamla. Man utgår inte ifrån någon tanke överhuvudtaget. Man fortsätter bara i gamla hjulspår som sitter ordentligt fast i historien. ”Så här har vi alltid gjort”. Ibland stuvas det om i organisationerna, men det bygger då inte på behovet att utveckla verksamheten utan har andra mera diffusa utgångspunkter som oftast handlar om maktfrågor.

Så vad de kommunala verksamheterna borde gör är 1) sluta gnäll på konkurrensen, öppna istället sinnena 2) ta efter hur andra jobbar och verkar, det finns mycket att upptäcka och lära 3) sluta omorganisera och bygg istället upp verksamheten på sunda villkor för uppdraget.

Inga kommentarer: