fredag 16 november 2012

Funktionsnedsättning – Gode männen diskvalificeras


Jag blev häromdagen per mejl kontaktad av en God man som hade läst ett av mina tidigare inlägg om Gode män. Hon sa – ”Jag kände på pricken igen mig”. Vi gode männen blir ofta diskvalificerade av professionen.  Och allra mest inom sociala sidan och bland dem som sysslar med arbetsplaceringar. Försäkringskassan, som normalt får stå utmed mycken spe, ansåg hon vara den myndighet som respekterade de gode männen mest.
När jag frågade vad som egentligen var problemet sa hon. Den sociala sidan slår in en kil mellan den gode mannen och den vi är satta att hjälpa (huvudmannen). Man vill manövrera ut den som ställer krav och långsiktigt ser till huvudmannens bästa. Hon berättade också om fall där den ”hjälpbehövande” tubbats kontakta överförmyndarnämnden för att avsäga sig behovet av god man. Resultatet blev att den hjälpbehövande blev utan hjälp och efter ett drygt år var mycket uppe sin sjukdom. Dennes liv rasade ihop. Men han blev en trogen kund hos socialen.
Min sagesman tyckte det handlar om konkurrens. Representanterna på den sociala sidan ser främst till sitt eget välbefinnande. Man vill ha klienter som är beroende av dem. Beroendet backar upp den egna självkänslan, ger en behaglig vardag, och visar på behovet av deras tjänster. Att den hjälpbehövande backbinds i sin utveckling vill man inte förstå. Man ser inte till klientens bästa. Därför är många med bl.a. psykisk funktionsnedsättning helt i onödan inskrivna på olika projekt och aktiviteter. Man kommer aldrig ur smeten.
Nåja, jag trodde att denna kontakt var ett undantag, om än tragiskt sådant. Några dagar senare kom en ny kontakt på samma tema och med ett snarlikt innehåll. Men då tillkom en uppgift. Den sociala sidan köper ofta stödtjänster från privata vårdgivare och specialister. Utanför den ordinarie sjukvården köper man bedömningar, utlåtande, förslag med mera, och det finna med denna hantering är att man i princip kan beställa önskat resultat för det man vill uppnå. Om detta skulle vara sant och dessutom satt i system är det förförligt. Men jag vet inte hur vanligt det är. Men blotta misstanken gör mig förskräckt. Det kan inte vara möjligt att den sociala sidan arbetar mot sitt eget uppdrag att hjälpa klienter. Eller?? Att man typ köper sig intyg som tjänar egna syften.
 
 

Inga kommentarer: