fredag 30 september 2011

Äldreomsorg – Skall passiv rökning accepteras?

Skall vårdpersonalen tvingas till passiv rökning i vårdtagarnas hem? Svaret är självklart ett rungande - Nej. Och det är inget snack om saken - det är arbetsgivarens skyldighet att lösa problemet. Personalens hälsa är lika mycket värd som vårdtagarnas. Men det finns också en annan aspekt nämligen att det ligger absolut ingen självklarhet att vårdtagaren skall få hjälp under ordinarie villkor när man är storrökare. Utsätter man andra för fara får man ta konsekvenserna.
Vad den enskilde gör i sitt hem är något som samhället normalt inte skall lägga sig i. Och omkring detta faktum är nog alla överens. Det går inte att förbjuda någon att röka eller absolut villkora en insats. Omkring detta verkar det ha utvecklat sig en rättspraxis.

Men jag tror man måste ändra perspektiv. I verkligheten handlar det om konsekvenser för annan part och då hamnar saken i annat läge. Ungefär som att man inte kan sätta igång och storgrilla på sin balkong. Det är den enskilde som själv önskat och ansökt om hjälp enligt socialtjänstlagen och då får den enskilde också finna sig i vissa begränsningar. Brukaren får röka, men då kommer utförandet att ske på ett anpassat sätt. Det är inte stat eller kommun som pressar tjänsterna på någon eller tillämpar en tvingande lagstiftning. Vill den enskilde röka i sitt hem, må han eller hon göra det, men insatserna enligt socialtjänstlagen kommer självklart att anpassas därefter.

Vad kan kommunen då göra? Det första är att lirka med vårdtagaren. Det brukar hjälpa mestadels. Men man kan också begränsa insatserna, man kan genomföra vädring innan insatsen utförs, man kan installera ventilation med mera. Om detta inte hjälper handlar det om skyddskläder, inklusive andningsskydd i någon form. Vad man absolut inte skall göra är att lösa problemet genom att skicka dit rökande personal. Arbetsgivare får under inga omständigheter öka på någons hälsorisk. Rökarna är farligt ute som de är.

Visst kan det se tokigt ut med skyddskläder, men hälsan hos personalen får inte sättas på undantag. Det viktigaste är att omsorgspersonalen inte utsätts för passiv rökning. Det ergonomiska och estetiska löser sig efterhand som marknaden kommer på nya lösningar.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hej. jag tycker det du skrivit här är mycket intressant och bra och jag undrar om jag kan få skriva av det och visa för mina jobbarkompisar och andra på jobbet tex chefen? Jobbar på ett äldreboende där de boende röker inomhus och det enda man hör från chefen är att man kan inte kan hindra det för det är eget boende. Men jag börjar bli trött på att utsättas för detta passiva rökande.Kan inte kommunen som driver boendet skapa regler omkring det? Tex att rökning får ske i särskilda rökrum? Kommer i allafall att titta in här då och då för du skriver intressant! mvh eva

Sten sa...

Hej, och tack för din kommentar. Du får gärna skriva av och visa på jobbet. Ange bara källan, dvs omsorgsbloggen

Anonym sa...

Grymt bra inlägg har samma problem på mitt, jobb men har vi någon lag etc som stödjer att vi inte ska behöva utsättas för passiv rökning, tänker också på de, andra boenden. Tack

Sten sa...

Hej, och tack för dina ord. Arbetsmiljölagen är tillämplig!

Anonym sa...

och vad säger lagen om brukarens eventuella rätt att röka i sin egen bostad.
jag vet att det finns en dom, som tvingar personal att tända en funktionshindrads cigarrett om denne inte klarar av att göra detta på egen hand. kan det vara en vägledning?

Sten sa...

..kan det vara en vägledning, skriver person i kommentar. Mitt svar blir en undran - vägledning till vad?

Anonym sa...

Jag vill lyfta frågan om man kan tvinga en boende på ett äldre boende att dra ner på antalet cigaretter genom att man "fördelar" antalet cigaretter. I det här fallet måste den boende be personalen om en cigarett. Hen får endast röka en cig varannan timme! jag tycker det är helt fel. Vad anser ni?